poniedziałek, 8 marca 2010

ciasteczka fudge



Ten smakowity przepis znalazłam tu. W smaku przypomina stary poczciwy blok czekoladowy. Bardzo fajny smakołyk, którym zachwycaja się i duzi i mali. Mozna go urozmaicać a ja lubie takie przepisy. W orginalnym przepisie były orzechy włoskie, autorka bloga, od której pożyczyłam przepis dodała pociachane migdały, ja zaś dodałam tylko do gotowej już masy całe, obrane migdały.Koniecznie spróbujcie!

25 dkg masła
30 dkg cukru
100 g gorzkiej czekolady
30 dkg pełnotłustego mleka w proszku

25 dkg orzechów włoskich (wydaje mi się że to za dużo i że lepiej pasują tu migdały, ale to kwestia gustu)

120 ml wody zagotowac z cukrem i gotować przez 10 minut. Dodać startą czekoladę i masło i caly czas mieszając gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia, powoli wsypywac mleko cały czas energicznie mieszając (najlepiej zmiksować). Dodać orzechy, migdały albo nic nie dodawać. Szybko (masa bardzo szybko zastyga) przełożyć do foremki/ foremek. Ja cześć poukładałam w silikonowych foremkach a część po prostu rozsmarowałam na papierze do pieczenia na grubość mniej więcej 1 cm i powtykałam gdzieniegdzie obrane migdały. Ostudzic. Smacznego!




4 komentarze:

  1. takie małe słodkości z mlekiem w proszku są pyszne
    dla kogoś kto lubi właśnie smak bloku, ja uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego :-) Wyglądają świetnie, na pewno równie świetnie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna propozycja i fajne kształty :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rety :) Jakie kuszące i pyszne. Przepis do ulubionych bo mnie na prawdę zauroczyły!

    OdpowiedzUsuń