środa, 3 marca 2010

Racuchy z jabłkami



Dziś może trochę banalnie, ale naprawdę bardzo smacznie. Racuchy z jabłkami. Wszyscy bardzo je lubimy. Świeżutkie, ciepłe prosto z patelni, posypane cukrem pudrem. Pycha!!!


2 żółtka
2 białka
1,5 szkl mąki wymieszanej z płaską łyżeczką proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
1 szkl. Mleka
pół szkl wody gazowanej ( w razie czego ciut więcej)
2,3 jabłka (zaleznie od wielkości)

Żółtka wlewamy do miski, wsypujemy mąkę z proszkiem, dodajemy cynamon, mleko, wodę i starannie mieszamy. Dodajemy utarte na dużej tarce jabłka i odstawiamy na pół godzinki (nie trzeba koniecznie). Przez smażeniem dodajemy ubite ze szczypta soli białka.
Smażymy na średnio dużym ogniu z obu stron do zrumienienia. Posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz