środa, 17 marca 2010

Trufelki czekoladowo-pomarańczowe Trufakia



Ten przepis znalazła tu moja córka, jak szukałyśmy przepisów do kuchni greckiej potrzebnych do szkoły. Nie wiem czy to smak typowo grecki ale na pewno bardzo fajny. Smakowało i dzieciom i dorosłym a nie jest to takie proste dogodzić tylu podniebieniom:) Bardzo smaczne, dość szybko się robi. Bardzo polecam!



150 ml śmietanki 30%
300 g czekolady gorzkiej (ja dałam 200 g gorzkiej 100g mlecznej – ze względu na dzieci)
50 g masła
skórka otarta z pomarańczy (można dać z cytryny)
6 herbatników (u mnie moje ulubione digestive)
kieliszek koniaku (nie miałam – dałam trochę limoncello własnej roboty)

Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy). Masło i czekolady topimy w drugim garnuszku na malym ogniu, cały czas mieszając, dodajemy śmietankę, starannie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, studzimy dodajemy pokruszone herbatniki, skórkę z pomarańczy, alkohol. Mieszamy i wsadzamy na godzinę do lodówki. Jak trochę stwardnieje to formujemy kulki, które możemy obtoczyć w kakao, cukrze pudrze, zmielonych orzechach. Masa dość szybko zaczyna sie kleić, dlatego dobrze jest moczyć co jakiś czas ręce w zimnej wodzie. Odstawić do lodówki, żeby stwardniały i zajadać! Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Te trufelki muszą być pyszne. Ach wcięłabym takich i to nie mało :)

    Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ivon....są...coś o tym wiem i o wcinaniu też:)

    OdpowiedzUsuń