środa, 11 maja 2011

Różowa lemoniada z rabarbaru



Jak tylko zobaczyłam tę lemoniadę tutaj zakochałam się w niej. Juz samo słowo lemoniada (albo limoniada;)) jest czarowne a tu jeszcze doszedl ten piękny kolor. Zrobiłam ją. Na zbliżające się upały świetna. Bardzo orzeźwiająca. Dla moich dzieci nawet troche za bardzo  i im będę musiała bardziej słodzić. Sobie nie:)
Ja zrobiłam z 1/3 proporcji, ale podaje za oryginałem:

1,5 kg różowego rabarbaru (lub tylko różowych części tych bardziej popularnych odmian)
100g cukru demerara
3 litry wody
2 gałązki mięty
2 gałązki melisy
3 duże paski skórki z wyparzonej cytryny
sok z 1 cytryny
250 ml zimnej wody gazowanej

Rabarbar dokładnie myjemy i bez obierania kroimy na małe kawałki. Do garnka z wrzątkiem dodajemy cukier, połowę melisy i połowę mięty i gotujemy przez 5 minut. Wrzucamy pokrojony rabarbar i gotujemy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do chłodnego napoju wlewamy sok z cytryny i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przelewamy całość przez sito, ale nie odciskamy, żeby lemoniada nie stała się mętna. Odstawiamy do sklarowania - na dnie powstanie ok 1 cm osadu. Przelewamy raz jeszcze do innego naczynia, dodajemy całe listki mięty, melisy i zimną wodę gazowaną. Dodajemy kostki lodu i przelewamy do  butelki. Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. wow, przypominają się dawne, dawne czasy. myślimy prawie o tym samym bo u mnie dziś przepis na sok marchewkowy z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna lemoniada, też planuję zrobić taką z rabarbarem, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna na ciepłe dni, no i pyszna.
    kolor ma obłędny
    właśnie pomalowałam paznokcie podobnym kolorem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczna! Na taką pogodę jak dziś idealna. Wypróbuję z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. az mi sie zachialo pic:) super wyglada i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki ma kolorek cudny! Ona jest jakaś zaczarowana, bo mi się pić chce przez nią:)

    OdpowiedzUsuń