środa, 4 maja 2011

Hiszpańska tortilla z chorizo




Tą znakomitą tortillą uraczylam swojego Męża w majowy, pochmurny poranek. Byl bardzo kontent.:)Zrobiłam z połowy składników i trochę pozmieniałam składniki (org. Kuchnia majowa), ale podobno była pyszna. Nie wiem, bo ja zjadłam kanapkę:) Ale z błogosławieństwem mojego wybrednego M. polecam:

Podaję swoje proporcje i skladniki:
3 małe młode ziemniaczki
1,5 łyżki oliwy
ząbek czosnku
pół cebuli
10 plasterków chorizo (lu innego salami)
pół żóltej papryki
garść mrożenj fasolki szparagowej
2 jaja
sól, pieprz

Do tego przepisu przydaje sie patelnia, którą mozna wkladać  do piekarnika. Ja takiej nie mialam i przełozyłam wszystko do foremki żaroodopornej wysmarowanej masłem.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i gotujemy we wrzatku 5 minut.Na patelni rozgrzewamy czosnek i posiekaną cebulę do zeszklenia.
Dodajemy pokrojonej chorizo, warzywa, gotujemy 5 minut. Dodajemy ziemniaki. Układamy składniki na płasko (albo na patelni, albo w foremce żaroodpornej), zalewamy rozbełtanymi z solą i pieprzem jajami. Wkładamy do piekranika na 15 minut, zeby tortilla się zapiekła. Lekko studzimy i ostroznie przekładamy na talerz. Smacznego! można jeść na zimno i ciepło.




3 komentarze:

  1. Bardzo lubię hiszpańską tortillę. Apetyczna na Twoja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszcze Mezowi - tez bym chciala, zeby ktos mnie uraczyl taka tortilla :)

    OdpowiedzUsuń