wtorek, 17 maja 2011

Pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe



Ciacho jest pyszne. Moje dzieci były nim tak zachwycone, że od razu musiałam wziąć przepis od Koleżanki (dzięki A.!!!) i zrobiłam następnego dnia. I następnego. I jutro też muszę zrobić:)Robi się je blyskawicznie. Jedyny czas to 5 minut na starcie marchwi. Reszta robi się "sama" i to bardzo szybko. Ciasto jest bardzo smaczne, lekko wilgotne w środku dzięki marchewce, rewelacyjne.
4 cale jaja
2 szkl cukru
2 szkl mąki
1 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody ( w oryginale bylo więcej, ale ja nie lubie smaku proszku i sody i mocno zmniejszyłam ilość, co ciastu wcale nie zaszkodziło - wręcz przeciwnie)
paczka cynamonu
2 szkl marchwi startej na tarce - po tej większej stronie

Jaja  miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz olej caly czas miksując. Dodajemy cynamon oraz marchew. Blachę (30 na 40cm) wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy na ok 45 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli będzie suchy ciasto jest gotowe. Smacznego!!!


6 komentarzy:

  1. słyszałam sporo dobrego o marchewkowych wypiekach ale jakoś nie miałam okazji wypóbować tego na sobie ;) zachęcasz!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie samo robiące się ciasto tym bardziej zachęca do jego wykonania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie ekspresowe, ale jak cudownie wygląda! a ta posypka z cukru pudru, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. My też zakochaliśmy się w ciastach marchewkowych sa niesamowicie smaczne :)Twój niesamowicie wygląda, taki puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dzisiaj i wyszło pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń