piątek, 23 lipca 2010

Semifreddo z bezami i malinami

Ten pyszny, zimny, rozpływający się deser zrobiłam wczoraj. I żałuję, że dziś juz go nie ma. Zrobię jeszcze nie raz, bo jest przepyszny, idealny na upały. Owoce, lekko zmrożona bita śmietana, bezy czy może byc coś lepszego? Pewnie tak ,ale chwilowo nic lepszego a mniej pracochłonnego mi nie przychodzi do głowy ,więc gorąco polecam to!!!!Przepis stąd i stąd też go cytuje:

500 ml śmietany kremówki (36%)
2 jajka,
6 łyżek drobnego cukru (dałam zwykły)
1 łyżka cukru waniliowego (dodałam ekstraktu)
100 g pokruszonych bez,
100 g mrożonych malin - lekko rozdrobnionych

Jajka umyć i sparzyć. Ubić je z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą, prawie białą masę. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru. Do śmietany dodać jajka i ostrożnie wymieszać plastikową szpatułką. Dodać bezy i maliny i delikatnie wymieszać. Prostokątny pojemnik (o pojemności 1,5l) wyłożyć folią spożywczą i przelać do niego masę. Schłodzić w zamrażalniku 2-3 h.(ja chłodziłam dlużej - tak z 5 godzin)

Gotowe semifreddo wyjąć z pojemnika, odwinąć folię i kroić w grube plastry.

10 komentarzy:

  1. robiłam z tego samego przepisu pychotka:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się przepysznie. Może i ja się skuszę :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny deser! Idealny na upalne dni,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotaaa! az slinka cieknie od patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Semifreddo jest wyborne, zrobiłam w sobotę, palce lizać:-) Dziękuje za przepis.Pozdrawiam serdecznie,

    OdpowiedzUsuń
  6. Izaa ...przepis rewelka:)
    Kasiaaaa24...skus się skuś
    Paula....ja też:)
    Ania...:0
    Majana ...idealny:)
    gosia99...malinki komponują sie świetnie
    asiejko:)
    aga...mi tez ciekla i dlatego musialam je zrobić:)
    Anonimowy ...ciesze sie że smakowało i też pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń