czwartek, 1 kwietnia 2010

Pyszny mazurek orzechowy


Jeszcze jeden Polkowy mazurek. Przepyszny. Rozpływający się w ustach. Mój Mąż nie przepadający za orzechami wyjadał mi nadzienie z garnka łyżkami. Musiałam po łapach dać, żeby nie zabrakło. I nie zabrakło:)Pycha!Gorąco polecam!

Kruche:



¼ szkl. Mielonych migdałów
¾ szkl. Mąki
¼ szkl. Cukru pudru
10 dag masła



Masa orzechowa:
5 dag orzechów włoskich
100 ml śmietanki 30%
50 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
łyżka wódki (o!własnie sobie uświadomiłam, że zapomniałam dodać:))



Orzechy prażymy na patelni i mielimy. Zmielone wkładamy do rondla, dodajemy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy masło, mieszamy, zejmujemy z ognia. Do gorącego dodajemy żółtko, energicznie mieszamy, dodajemy resztę składników.

Zagniatamy kruche, na pół godzinki do lodówki, wykładamy na wyłożoną papierem blachę i formujemy kształt mazurka. Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut do zrumienienia.
Jeszcze ciepłe ciasto trochę wyrównuję i układam na nim masę. Pycha!Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Jaki ładny :) A ta orzechowa masa to rzeczywiście grzechu warta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez bym najchetniej wyjadała łyżkami to nadzienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja go dzisiaj piekę chyba! :D to dobrze wiedzieć, że pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. zaczynam żałować że u mnie mazurkowej tradycji nie ma, śliczny jest.

    OdpowiedzUsuń
  5. Komarka..dzięki:)uwielbiam grzeszne masy
    asiejka...ja tez go rozumiałam, ale musiałam pilnować porządku
    curkowa wrózka...nie bedziesz rozczarowana
    viridianka z tradycja czy bez warto upiec, słowo

    OdpowiedzUsuń
  6. A to ciasto to bez jajek??

    OdpowiedzUsuń