piątek, 2 kwietnia 2010

mazurek orzechowo-czekoladowy

Nie moglam sie oprzeć, żeby tego nie zrobic. Orzechy, kajmak, czekolada.Czego chcie więcej?!Przepis zaczęrpnięty od Dorotuś. Zmieniłam tylko polewę czekoladową na moja, bo ja uwielbiam:)I niczym juz nie posypywałam. I tak jest bogaty smakowo.

Kruche:
2 szkl mąki
250g masła
pół szkl cukru pudru

Zagnieść szybko ciasto i wyłozyć nim foremkę wysmarowana masłem lub wyłożoną papierem. U mnie to był zajączek, więc użyłam troche mniej ciasta. Podpiec w 180 stopniach ok 10 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. Zrobić masę:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
pół szkl. śmietanki 30%
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szkl. orzechów włoskich posiekanych

Zagotować wszystko oprócz orzechów, zmiejszyć ogień i gotowac cały czas mocno mieszająć ok 10 minut. Uważać, żeby sie nie przypaliło!!! Zdjąć z ognia, dodac orzechy i wylać mase na lekko wystudzony spód. Piec jeszcze około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe, wystudzone polać polewą czekoladową.Ozdobić i zajadać.Choć następnego dnia łatwiej się kroi.Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ale czy aby na pewno składa się to ciasto tylko z mąki i cukru pudru? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już poprawiam jedną porcję cukru pudru na masło:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. MMm ;) Jaki słodki króliczek.

    Wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję pięknie i wzajemnie:)

    OdpowiedzUsuń