wtorek, 13 września 2011

Sernik krakowski



Sernik zrobiony z przepisu na opakowaniu serka President. Nie wiem czy dokładnie tak sie robi sernik krakowski, ale wiem, ze te był przepyszny. Kluczowe slowo:był. Bardzo mi smakował w róznych wersjach: jeszcze ciepły  i następego dnia schłodzony w lodówce. Pycha. Gorąco polecam! Robi się go w miare szybko a efekt naprawde świetny!!

kruche ciasto:
240 g mąki
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
1 roztrzepane jajko do posmarowania kratki

Masa serowa:
1 kg twarogu do serników (u mnie ów President)
100 ml śmietanki 30 lub 36 %
4 jajka
350 cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu

Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść (ja w malakserze) i wsadzić do lodowki na 30 minut. po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowac i wyłozyć do formy, ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut w temperatzurze 200 stopni.

Zrobić masę:
Połączyć twaróg ze śmietanka i mąką. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i wailiowym (lub ekstraktem), dodac do masy. Ubić białka i delkatnie połączyć z masą.
Ułożyc masę serową na podpieczony spód. Rozwąlkowac resztę ciasta i powykrajać paski, ostroznie przekladając je na ciasto (ja to robiłam po kawałku, bo mi się urywały paseczki:))Posmarowac paseczki ubitym jajkiem
Piec ok. 60 minut w temperaturze 60 stopni. Po wystudzeniu można polukrowac (cukier puder utarty z odrobią soku z cytryny). Najlepszy schłodzony. Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. w temperaturze 60 stopni?czy to aby nie troszke za malo?

    OdpowiedzUsuń
  2. autorka się pomyliła :) zapewne miało być 180 stopni. Dziękuję za umieszczenie tego przepisu :) też robiłam sernik z przepisu z wiaderka sera President i zapomniałam do przepisać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Miało być 160 stopni:). Jedynkę mi zjadło.

    OdpowiedzUsuń