poniedziałek, 12 września 2011

Alzacka tarta z jabłkami


Jeśli przejadła Wam sie klasyczna szarlotka wypróbujcie taką. tez bardzo smaczna, mniej słodka, ale fajna. Choć nie ukrywam najbardziej lubię taką swoją, typową szarlotkę. Przepis z dodatku do Poradnika Domowego dotyczącego kuchni francuskiej.

Kruche:
25 dag mąki
10 dag zimnego masła
jajko
łyzka cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg jabłek (  u mnie antonówka)
10 dag masła
5 dag cukru
polewa:
3 łyzki cukru
jajko 100ml śmietanki 12 % (dałam 30 - bo taką miałam)
1/2 laski wanilii lub ekstrakt

Ciasto szybko zagniatamy na kruche ( ja w malakserze). Jeśli nie chce się zagnieśc dodajemy jeszcze żółtko. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Masło roztapiamy z cukrem, mieszamy aż się skarmelizuje (uważamy, żeby nie przypalić). Dodajemy jabłka i smażymy 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę (24 cm). Popdpiekamy ponakłuwane widelcem ciasto przez 15 minut w 210 stopniach.
Robimy polewę: Smietankę, cukier, jajko, wanilię mieszamy rózgą. Wyjmujemy podpieczone ciasto, ukladamy jabłka, zalewamy polewą i pieczemy jeszcze 15-20 minut w temp 200 stopni. Podajemy lekko ciepłe, ale zimne tez jest smaczne:)
Smacznego!


1 komentarz: