czwartek, 2 czerwca 2011

Tartaletki z Kremem Waniliowym i Truskawkami



Przepis znalazlam tu. I jako mama zrobiłam go dla siebie:), dla Mamy oraz wszystkich którzy chcieli sprobować (znaleźli sie chętni):). Smaczne i truskawkowe. Polecam! Choć następnym razem poszukam delikatniejszego kruchego ciasta.

ciasto:2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
150 g zimnego masła
2-3 łyżki bardzo zimnej wody
krem waniliowy:
2 szklanki mleka 3,2-proc.
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
truskawki

cyt. za:
"Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy posiekane masło, opuszkami palców wyrabiamy ciasto, tak aby przypominało kruszonkę, następnie dodajemy lodowatą wodę i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim foremki do tartaletek. Dno nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C przez około 20 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone babeczki studzimy na kratce.

Krem:
Do rondelka z grubym dnem i powłoką teflonową wlewamy mleko, dodajemy ekstrakt waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do mieszaniny powolutku wlewamy gorące mleko cały czas mieszając. Całość wlewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy cały czas mieszając aż krem zagotuje się i zgęstnieje. Studzimy.
Wystudzonym kremem napełniamy tartaletki, ozdabiając obficie truskawkami:).


4 komentarze:

  1. przepadam za takimi połączeniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze są, aż chce się sięgnąć po kolejną i kolejną... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepięknie! nareszcie mamy sezon truskawkowy! :)

    OdpowiedzUsuń