poniedziałek, 13 czerwca 2011

Koktajl lodowo-kawowy



"Oto deser idealny na wieczór lub upalne leniwe popołudnie. Itrygująco smaczny i zaskakująco prosty w wykonaniu dzięki blenderowi BL 680" To przepis z reklamy owego blendera, ktory znalazłam w czerwcowej Kuchani. I wszystko to prawda. Odsiebie tylko dodam, ze jest równie pyszny, intrygujący i łatwy w przygotowaniu dzięki każdemu innemu blenderowi:). GORĄCO polecam!
Proporcje dla 3 osób (w przepisie podano, że dla 2, ale wg. mnie starczy na solidne porcje dla 3)

2 żóltka
2 łyżki cukru
1 szkl. gorącego mleka
2 filiżaki espresso
1 kieliszek rumu (albo ciut więcej:))
1/2 l lodów waniliowych


Jaja starannie szorujemy i wyparzamy. Do blendera wrzucamy żółtka oraz cukier i ucieramy na jednolitą, jasną masę. Dolewamy gorące mleko oraz kawę, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy rum. Nakładamy do szklanek lody waniliowe, zalewamy przygotowanym koktajlem. Możemy udekorować bitą śmietaną ( ale i bez niej pychota).

8 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo smacznie :) Zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ;]
    co za rajskie orzeźwienie!
    istna pokusa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się - najlepszy wieczór letni to taki w towarzystwie wysokiej szklanki pełnej koktajlu lodowego z kawą...pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Na pewno cudnie orzeźwia ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis :). Jeżeli chodzi o mnie to w domu często przyrządzam mrożoną, kremową kawę, którą wprost uwielbiam. Podaję ją w specjalnych szklankach do serwowania tego rodzaju napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki razem z słomką. Napój polecam zwłaszcza na lato. Kawa mrożona skutecznie gasi pragnienie oraz pobudza.

    OdpowiedzUsuń