środa, 8 czerwca 2011

Melba truskawkowa



Przepis znaleziony w starym (z 2005 r) Moim Gotowaniu w reklamie śmietany Ramy. Ale gwarantuję, że z każdą inną jest równie pyszny albo jeszcze lepszy:). Rewelacja! Co ważne, smakuje dużym, srednim i tym całkiem małym. Gorąco polecam!

500 g truskawek
6 kulek lodów waniliowych
ok. 300ml smietanki 30 lub 36 %
sok z jednej cytryny
4 łyżki cuktru pudru
40 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

150 g truskawek miksujemy z 2 łyzkami cukru pudru oraz sokiem z cytryny na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na ćwiartki.Śmietanke ubijamy z pozostałym cukrem. Wlewamy mus do pucharków, na to ukladamy po jednej kulce lodów, wsypujemy truskawki, dekorujemy bita smietaną i obsypuejmy uprażonymi płatkami migdałowymi. Zajadamy natychmiast. PYCHA! Smacznego!!!


3 komentarze:

  1. pisze sie na ten pyszny deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Jaki pyszny deserek! pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie zapisuję do zrobienia-coś pysznego!:)

    OdpowiedzUsuń