czwartek, 14 października 2010

TRUFLE Z ORZECHÓW LASKOWYCH



Więcej zapowiedzi nie będzie:), podaję przepis na te małe, zgrabne, proste i szybkie do zrobienia kuleczki, a przy tym bardzo smaczne. Polecam. Przepis znaleziony w książce Domowe Wypieki, z ktorych robiłam już TE paluszki.

7,5 dag masła
7,5 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
20 dag czekolady (u mnie gorzka)
7,5 dag zmielonych prażonych orzechów laskowych (ja zmieliłam i uprażylam na folii aluminiowej parę minut w piekarniku 200 stopni - do lekkiego zbrązowienia)

Masło wkładamy do salaterki i ucieramy mikserem na krem, dodając cukier i cukier waniliowy.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy (ja w mikrofali).Do kremu dodajemy 2/3 zmielonych orzechów i lekko przestudzoną czekoladę. Wkładamy masę do lodówki. Gdy nieco stwardnieje zwilżonymi rękoma formujemy kuleczki i obtaczamy w pozostałych orzechach. (Mi troche zabrakło i musiałam dorzucić trochę zmielonych migdałów.).Smacznego!!!


8 komentarzy:

  1. myslalam ze beda trudniejsze do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe, urocze trufelki ;]
    mogę porwac taką małą kuleczkę?

    OdpowiedzUsuń
  3. ewka&ewka ..to jest fajne w róznych trufelkach, że są smaczne, świetnie wyglądają a często robi się je błyskawicznie:)
    Karmel-itko częstuj się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis tylko pytanie - ile sztuk wychodzi z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jagienko obawiałam sie tego pytania :)a ja nie zdążylam policzyć:). Tak zupełnie na oko 25 sztuk

    OdpowiedzUsuń
  6. takie małe okrągłe słodkości to w moim Domu lubiane są bardzo..

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie, bardzo proste..ciekawe tylko czy moim dzieciom zasmakują ? Chyba dla zachęty zrobię na czekoladzie mlecznej :)

    OdpowiedzUsuń