niedziela, 3 października 2010

OGÓRKI KONSERWOWE PIKANTNO-SŁODKIE


Ogóreczki te przynisła kiedyś do naszej pracy koleżanka. Jak otwierała słoik to się taki zapach roznosil po pokoju, że się nie dawało wytrzymać...dopóki samemu sie nie zjadło. wtedy było już świetnie i tylko wchodzący do naszego pokoju dziwnie się krzywili. Ogóreczki są super. Dość pikantne, ale tez lekko słodkawe. Ostatnio zrobiłam z mniejszą ilością chili i wszystkim bardzo smakowały, bo byly slodkawe, ale zachowały też odrobinę ostrości. Co kto lubi, można zrobic mniej lub bardziej ostro . Ja podam proporcje na mocno pikantne, ale można sobie samemu regulowac ilość. Polecam!!!

3 kg ogórków (oczywiście tych małych - jak do kiszenia), nie obierać, pokroić w słupki i zasypać 5 łyżkami soli i odstawić na 6 godzin.
Zlać sok i dodać 3-4 łyżeczki chili  (to dużo:)) i 2 głowki czosnku zgniecione (to też dużo:))
Wymieszać i wkładać do słoików.
Zalewa:
2 szkl. octu
3 szkl. cukru
6 łyżek oleju
Wymieszać, zalać i pasteryzować przez ok. 5-10 mniut. Smacznego!!!


1 komentarz: