środa, 27 października 2010

czekoladowe makaroniki


Bardzo smaczne solo. Ale na pewno użyję ich z jakims kremem i wtedy też podzielę się wrażeniami:) W każdym razie bez kremu tez pszyne. Czekoladowo-mogdalowe, w sroku lekko ciagnące, na zewnątrz kruche. Polecam!Ściągnięte stąd.

42g migdałów zmielonych
75g cukru pudru
1 łyżka kakao
38g białko jaja (około 1 duże białko jaja)
10g cukru pudru
szczypta soli

Wymieszać w misce migdały, cukier puder i kakao, odstawic na bok. Ubić na sztywno pianę z białka ze szczyptą soli, dodając powoli cukier. Wymieszać wszystko razem starannie. Na blasze wyłozonej papierem do pieczenia łyżeczką robić małe kółeczka. Odstawić na godzinę, żeby wyschły. Potem piec ok 15-20 minut w temp 160 stopni. Z tych proporcji wychodzi około 14 połówek. Smacznego!!!

5 komentarzy: