Ciacho z wrześniowego numeru Kuchni. Zwyczajne, smaczne, proste. Proporcje na duża blachę pikeranikową, ja robilam z 2/3 ilości a iat ka wyszło mi duże ciacho. Cyt. za Kuchnia:
3 jajka, szczypta soli
1 szkl. cukru
1 szkl. maślanki
1/2 szkl. oliwy
2,5 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam połowę, bo okropnie nie lubie czuc smaku proszku w cieście, wolę, żeby mniej wyrosło)
cukier waniliowy
1,5 kg wegierek (dałam inne, bo mi żal bylo węgierek i je zjadłam:))
Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy, wsypując stopniowo cukier. Łączymy z żółtkami i dalej ubijamy. Ucierając na jak najniższych obrotach, wlewamy maślankę, a następnie oliwę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dokładnie łączymy z mokrymi składnikami, aby powstała jednolita masa. Na końcu dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. Przekładamy na dużą blachę wyścielaną papierem do pieczenia i rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i drylujemy. Układamy miąższem do góry (ja do każdej wsypałam trochę ciemnego cukru i cynamonu). Pieczemy godzinę w 160 stopniach.
Bardzo fajne ciasto. Proste i pyszne, no i o to chodzi:)
OdpowiedzUsuńprzypomia mi ono zawsze drożdżowe. dlatego u mnie w rodzinie nazywamy to ciasto drożdżowym bez drożdży xd a w skrócie - "oszukana drożdżówka".
OdpowiedzUsuńjest delikatne i smaczne. a w towarzystwie śliwek, świeżych i smakowitych, to istna rozpusta!
smakowite to ciacho:) a ja bardzo lubie takie proste ciasta z owocami, wiec porywam Ci kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne to ciacho!
OdpowiedzUsuńTeż zrobiłam to ciasto ;) Super jest! Słodkie, ale jednocześnie kwaśne dzięki śliwkom :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie !
OdpowiedzUsuń