piątek, 29 października 2010

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym


Sałatka jest smaczna. I tylko tyle. Mnie nie powaliła, troszke za mdława, może jakby ją mocniej przyprawić?
Natomiast prezentuje się bardzo ładnie, a że smak choć nie idealny to calkiem znośny to całośc robi całkiem niezle wrażenie. Dla wiebicieli mniej wyrazistych smaków - wręcz idealna. Tak czy siak może nie gorąco, ale polecam:) Porcja dla dwóch osób (taka obiadowa):

2 piersi kurczaka,
sól i świeżo zmielony pieprz,
2 łyżki z oliwy,
1 awokado (bez pestki)
sos musztardowy: 2 łyżki oliwy,
 odrobina cukru,
 2 łyżeczki musztardy,
 4 łyżeczki białego octu winnego,
10-15 dag pomidorków koktajlowych,
sól,
świeżo zmielony pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni oraz patelnię grillową (ja grilla elektr.).Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po ok. 4-5 min. z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygnie i obieramy ze skórki.
Robimy sos:
Ucieramy oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomodora kroimy na połówki, układamy na talerzach razem z pokrojonym na plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem. Smacznego!
Przepis z październikowej Kuchni.

3 komentarze:

  1. Awokado jest właśnie takie - trochę...mdławe?
    Ale jak dla mnie idealne, coś mi się zdaje że bardzo by mi posmakowała taka sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się to połączenie smaków podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatki z awokado lubię. za ich egzotyczność :)

    OdpowiedzUsuń