wtorek, 13 lipca 2010

Jagodzianki


W końcu te obiecane jagodzianki. Zauroczyłam się zdjęciem stąd, przepisem też - własnie takiego szukałam. A Autorka bloga znalazla je na niezawodnej Kwestii Smaku. Bardzo polecam. Ja co prawda troche drożdźe przesypałam i zdziebko mi przerosły, ale i tak były bardzp smaczne, mięciutkie i dobre nawet następnego dnia(tak, tak dwie mi zostały:)).

2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
500 g mąki pszennej (dałam chlebową)
50 g cukru
1 łyżeczka soli
5 jajek
350 g miękkiego masła
Jagody i cukier puder - jak to lubi

Robimy zaczyn z drożdży, odrobiny cukru  i letniej wody aż sie zapieni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy STOPNIOWO zaczyn, 3 jaja, cukier, sól. Po połączeniu składników dodajemy kolejne jaja. Ugniatamy lub miksujemy przez 10 minuti dodajemy STOPNIOWO masło caly czas ugniatając. Odstawiamay w ciepłe miejsce na 2 godziny, walimy w nie pięścią i odstawiamy na min. 10 godzin do lodówki. POtem rozwałkujemy na ok 1 cm i kroimy na kwadraty, Palcami je jeszcze troche rozciągamy i kładziemy jagody posypując je cukrem pudrem. zaginamy rogi do dołu, układamy na stolnicy, przykrywamy folia i odstawiamy na 1,1,5 godziny. Smarujemy rozbeltanym jajkiem, możemy posypać kruszonka i wstawaimy na do piekranika na 15 minut (temp. 190 stopni). Po wyjęciu przypruszyłam cukrem pudrem .Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. Jagodzianki - najlepsze drożdżowe bułeczki na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jagodzianki i chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne
    u mnie pewnie nic by nie zostało na dzień następny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie duże te jagodzianki! super;)

    OdpowiedzUsuń
  5. gdzie nie spojrze to jagodzianki :) pieknie wygladaja! i bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja już jutro robię drugą turę jagodzianek, a najchętniej w tej chwili zjadłabym wszystkie Twoje jagodzianki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku, wszędzie kuszą jagodzianki. No muszę zrobić no:)
    Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  8. bułeczki to chyba najlepszy wypiek z jagodami.Wyglądają ślicznie. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. najlepsze jagodzianki jakie jadłam! pięknie się prezentują... chętnie zjadłabym znowu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. z cukrem pudrem...cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepsze te z kruszonką:)
    Cudne pęknięcia, takie lubię najbardziej!:]
    Pozdrawiam cieplutko, Olcik

    OdpowiedzUsuń