środa, 6 października 2010

Cytryny w rumie z wanilią


Na jesienne smuteczki i zimowe wieczory do herbaty będą jak znalazł. Robiłam juz cytryny w rumie i ten przepis właściwie wcale się nie różni - jedynym, ale jakże miłym nowym elementem jest laseczka wanilii.Polecam!!
1 cytryna
1/2 - 3/4 szkl. cukru
1/3 filizanki rumu
kawałek laski wanilii

Cytrynkę dokładnie szorujemy wodą w mydlem. Jeszcze dodatkowo zalewamy wrzątkiem. Kroimy na cienkie plasterki, układamy w słoiczku (u mnie pojemność 250 ml), podsypujemy cukrem. wstrząsamy lekko słoiczkiem, żeby cukier opadał. Chwilę mozna odczekać, żeby wytworzyło sie troche syropu albo od razu zalewamy rumem. Wkładamy z boku kawałek laski wanilii. Zamykamy wieczko i mocno wstrząsamy. Powtarzamy tę czynność co jakis czas aż cukier się rozpuści i wtedy ewentualnie dodajemy jeszcze troche cukru, żeby uzyskac konstystencję syropu. Gotowe jest po całkowitym rozuszczeniu cukru. Rewelacyjne do herbatek owocowych (ale nie tylko) - plasterek cytrynki i trochę syropku.
 

20 komentarzy:

  1. Świetne! Pomysł kupuję:) Choć właściwie powinnam zacząć od kupna cytryn i rumu:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł :)! koniecznie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się z Anną Marią - świetny przepis - taka cytrynowa herbatka z prądem :-D w sam raz dla mnie :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo to mi się podoba. Dopisuję cytryny do listy zakupów. Rum i wanilia są.

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem niezwykle ciekawa jak smakują. ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki pomysł - genialny w swej prostocie :) I w dodatku wszystko co lubię :)))
    Pozdrowienia Kaczucho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak fajnie wyglądają - słońce zamknięte w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje wszystkim za miłe słowa i przyznam sie bez bicia, że pomysł sciągnięty od Bliklego. Ale u niego taki słoiczek kosztuje ok 15 zeta(z wanilią, cytryny w tumie bez wanilii koło 8 zlotych):)

    OdpowiedzUsuń
  9. na jesienne chłody herbatka z taką cytryną to sama radość :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny przepis, a jak długo można przechowywać te cytryny

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasandroo6 .. u mnie maksymalnie stały 3 miesiące, ale myslę, że spokojnie moga dłużej - wszak alkohol i cukier to świetne naturalne konswerwanty:):)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł, pewnie rewelacyjnie smakuje, nie tylko herbacie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Magdo ja na przykład używam do przekładania ciast.Taka herbata z tym syropem rewelacyjnie sie komponuje np. z moją w-zetką

    OdpowiedzUsuń
  14. Kupuję! To fajny pomysł na prezent gwiazdkowy-mikołajkowy, itepe.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny jest ten przepis!
    Zaskakująco wyborny w swej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wszystko zgodnie z przepisem, a wyszły gorzkie. co na to poradzić następnym razem ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ania vel Vespertine dokładnie, ładnie ozdobic, zapakować i świetny prezent
    Tylko spróbuj nic dodać nic ująć
    Anonimowy..nie mam pojęcia czemu wyszły gorzkie. Zrobiłam już kilkanaście słoiczkow i jeszcze nigdy nie były gorzkie. Zawsze wystarczyły 2,3 łyki syropu do herbaty, żeby nabrała innego, lepszego smaku, była słodziutka i na pewni nie gorzka.Na pewno cukru było wystarczająco? Nie wiem czy to może być wina cytryny?

    OdpowiedzUsuń
  18. cukru było wystarczająco, jeśli nawet nie więcej niż w przepisie ;) przypuszczam, że to wina cytryny, tylko pytanie czy skórki czy białej części która podobno może być gorzkawa. Następnym razem spróbuję je jeszcze dodatkowo sparzyć.
    W każdym razie dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  19. To jest takie proste a tak rewelacyjne daje wrażenia. Zarówno wzrokowe jak i smakowe :)
    Robiłam już kilka razy i cukru zawsze sypię " na oko ". Zawsze wychodzi pyszne. Róbcie - nie pożałujecie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł. Ja do tej pory zamrażałam nadmiar cytryn. Już wiem co podaruję babci :)

    OdpowiedzUsuń