środa, 22 września 2010

Sos pomidorowy z cebulą i OREGANO


Pyszny sosik pomidorowy. Jeden słoiczek już wykorzystałam do pizzy, reszte zostawiam na czas, kiedy będę tęsknic za smacznym pomidorem.Idealny do pizzy, makaronów, zapiekanek. Bardzo smaczny, prosty do zrobienia. Znaleziony we wrześniowym Moim Gotowaniu z 2006 roku.Polecam!Wychodzi z tego ok. 8 słoiczków 330 ml

2 kg dojrzałych pomidorów
3-4 cebule
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
duży pęczek oregano (dałam suszone ,ale lepiej dac prawdziwe:))
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz

Pomidory ponacinać na krzyż. Porcjami sparzyć, wyjąć, opłukać zimną wodą. obrać ze skórki, usunąć rdzeń, miąższ pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić.
Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać czosnek i wymieszać. Włożyć pomidory, zagotować i gotować godzinę na średnim ogniu bez przykrycia, mieszając.
Oregano opłukać, listki oderwać z gałązek. Wymieszać z pomidorami i gotować jeszcze z 30 minut na małym ogniu bez przykrycia. Przyprawić octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem.
Gorący sos nałożyć po brzegi do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem, po 5 minutach odwrócić. (ja jeszcze z5 minutek dodatkowo pasteryzowałam) Przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.

5 komentarzy:

  1. Powtórzę za Tobą :pyszny sosik pomidorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! lubię takie sosy - pasują do wielu potraw i w zimie można się cieszyć latem :-) także planuje niedługo zamieścić sos hinduski - zapraszam bo bardzo podobny tylko z delikatną słodką nutą.
    Pozdrawiam Jagienka!

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie zrobię. a nawet na pewno! kocham takie pyszności w słoiczkach;)

    OdpowiedzUsuń
  4. i jeszcze z oregano! przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, idealne do pizzy!:))

    OdpowiedzUsuń