niedziela, 2 maja 2010

szybki i pyszny serniczek cytrynowy


Bardzo smaczny i prosty serniczek. Zrobiłam go na powrót syna - jak widać:) On bardzo lubi takie cytrynowe klimaty. Ja tez:) To chyba jeden z najprostszych sernikow jakie kiedykolwiek robiłam ale na pewno nie najmniej smaczny:).Polecam! Serniczek robiony w 20 cm formie.

150 g mąki
50 g cukru pudru
1 zółtko
100 g masła

Szybko zagniatamy kryche ciasto i wsadzamy na pół godziny do lodówki.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. I przygotowujemy formę smarując ja masłem lub wykładając papierem do pieczenia ( u mnie to drugie).

Krem:
250 g serka mascarpone
lemone curd przepis tutaj - mniej więcej tyle ile serka - ale warto dodać według własnego gustu.
Starannie wymieszać.

Podpiekamy spód ciasta w 200 stopniach przez ok. 10 - 12 minut - do zrumienienia. Dodajemy krem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Podawac schłodzone. Można posypac cukrem pudrem.








8 komentarzy:

  1. wygląda na bardzo delikatny, pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda :) Z pewnością jest bardzo delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. syn to ma fajnie, urocze powitane (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne są takie ciasta robione dla kogoś bardzo bliskiego i cudowne takie powroty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. cytrynki.. pysznie
    szkoda, że mnie nikt tak nie wita,ach

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczki cytrynowe są pyszne:))
    Synkowi na pewno smakował:)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym zostać powiatana takim serniczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Paula...delikatne kruche plus lekki krem cytrynowy..taki byc musi:)
    kasiaaaa24 dzięki
    viridianka :)
    Anna Maria właśnie dla tych powrotow warto się rozstawać:)
    asieja..nie wierzę:)
    majana to Jego ulubione:)
    Marta wpadnij kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń