poniedziałek, 5 grudnia 2011

Pralinki różne

 

W sobotę uczestniczyłam w fantastycznym spotkaniu fejsbukowej grupy Zdrowo Podjeść http://www.facebook.com/groups/123163404448495/)
Te czekoladki to był mój wkład. Smakowały:)
Zrobiłam pięć rodzajów:



1. cytrynowe w gorzkiej otoczce
2. pokrajane skórki pomaranczy w gorzkiej czekoladzie z odrobina chilli
3. nadzienie z orzechów włoskich z kropelką rumu w mleczne czekoladzie
4. nadzienie z orzechów laskowych w mlecznej czekoladzie
5. bita śmietana z likierem kawowym w mlecznej czekoladzie.

Czekolady uzyłam wloskiej (kupiona na allegro), foremek silikonowych oraz takich malenkich papilotek papierowych.

Korpusy czekoladek robię następujaco:

Czekoladę roztapiam w miseczce w mikrofali (raz 50 sekund, mieszam i jeszcze raz 30 sekund, znów mieszam. Gorzka przewaznie jeszcze raz na 20 sekund)
Smaruję pędzelkiem foremki lub papierowe papilotki, wsadzam do lodówki, lub zamrażrki, jesli się spieszę. Smaruję drugi raz - znowu chłodzę. Przygotowuję nadzienie i zimne wkładam do środka. Przykrywam górę reszta czekolady. Znowu chłodzę. Z foremek silikonowych wystukuję, z papierowych po prostu zdzieram papier. Ozdabiałam orzechami, starta czekoladą, slotym, jadalnym brokatem i jakimiś pierdółkami, które miałam pod ręką.

Nadzienie 1.

Lemon curd mojej roboty - Przepis TUTAJ

Nadzienie 2.

To po prostu kandyzowane skórki pomaranczy i odrobina chilli

Nadzienie 3.

 70 g mlecznej czekolady
45 ml śmietany 36%
garść orzechów wloskich (trzeba zmielić)
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy zmielone orzechy, starannie mieszamy, dodajemy ewentualnie do smaku trochę rumu (ja dodałam).
Wystudzonym napełniamy czekoladki

rum - do smaku - opcjonalnie 

Nadzienie 4. 
To taki domowy krem czekoladowo-orzechowy typu nutella. Przepis TUTAJ. Do środka dodatkowo wkładalam jeszcze po uprażonym orzechu laskowym

Nadzienie piąte:

Ubijam bita śmietanę z odrobina cukru pudru i łączę z likierem kawowym. Proste:)

 Czekoladki przechowujemy TYLKO w lodówce i  w zalezności od nadzienia (trzymamy w zamkietym pudełku!) od 1 dnia do 10 dni.               

6 komentarzy:

  1. O matko, ale przepysznie wygladaja... Palce lizac. Naprawde.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja klasa by się z takich ucieszyła! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow szkoda, że nie mam foremek do czekoladek, może zrobię takie kuleczki truflowe zamiast tego. Twoją zjadłabym niejedną od razu!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaaamm ... wyglądają jak z filmu "Czekolada" - absolutnie genialne. Zapewne nigdy nie uda mi się zrobić ich tak ślicznie, bo po prostu nie mam cierpliwości i tzw. "ręki" do dekoracji słodyczy, ale muszę spróbować - bez względu na wizualne rezultaty :D Zapraszam też do siebie - nowesmaki.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń