sobota, 28 sierpnia 2010

migdałowa tarta z brzoskwiniami


To ów obiecany przepis na wakacyjna tartę, wykonaną przez moją Siostrę, z okazji Jej imienin i tak trochę na pozegnanie. Przepis jest z tego francuskiego bloga. Na kruche podam swój przepis, bo uważam, że najlepszy:) . Ciacho ma fajny migdałowy smak delikatnie poprzecinany brzoskwinkami. Polecam! Tarta 24 cm.

30 dg mąki
2 zółtka
10 dag cukru pudru
20 dag masla

Szybko zagnieść, na pół godzinki do lodówki i wyłozyć tartę. Ciasta może być trochę wiecej, resztę można zamrozić, albo zrobić kilka kruchych ciasteczek. Spód podpiec w temp 200 stopni ok. 10 minut.
Nadzienie:

1 jajo
100g cukru pudru
125g mielonych migdałów
40g masła
+ brzoskwinie (ile sie zmieści - generalnie obowiązuje zasada - im więcej tym lepiej:))
Jajo utrzeć z cukrem, dodać migały i masło, wymieszać, wylać na podpieczony spód, w przepisie jest żeby na to ułożyć brzoskwinie ale trochę wyschły, może więc brzoskwinie zalać masą. Piec w 180 stopniach aż masa "spuchnie" i podrośnie.(OKOŁO 15-20 minut).

6 komentarzy: