poniedziałek, 17 maja 2010

Chleb orkiszowy



Ten chlebek upiekłam w piątek. W poniedziałkowy poranek nadal zachowywał świeżość. Wczoraj wieczorem upiekłam kolejny bochenek dodając do środka dla urozmaicenia trochę żurawiny. Był jeszcze lepszy. Chlebek jest pyszny. Robi się go w pięć minut (trochę dłużej trzeba czekac aż urośnie i upiecze się, ale to nie wymaga naszej pracy), mimo że bez zakwasu to długo zachowuje świeżość, aż sie prosi o różne dodatki w rodzaju suszonych owoców czy pestek słonecznika, tudzież ulubionych ziół czy przypraw. Chlebek nie ma intensywnego smaku dlatego świetnie się komponuje np. Z wyrazistymi dodatkami, np. Rokpolem czy konfiturą rabarbarowo-truskawkową, na którą przepis wkrótce wrzucę:). Zresztą z samym masłem tez jest smaczny. Przepis zaczerpnięty od dorotus, jedynie odrobinę zwiększyłam ilość drożdży. Bardzo polecam!!!Proporcje podaje na foremkę 30/10cm.

600 g mąki orkiszowej
7 g suszonych drożdży

1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
430 ml ciepłej wody
masło do wysmarowania i płtaki owsiane do wysypania foremki
opcjonalnie dodatki:np. Suszone owoce, platki słonecznika czy dynii
odrobina mleka do posmarowania


Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z drożdżami. Robimy dołek dodajemy oliwę, miód, sól, mieszamy, dodajemy wodę, ugniatamy przez ok. 5 minut. Ciasto cały czas będzie lepkie, ale nie dosypujemy mąki. Teraz możemy dosypać dodatki i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi do ok. 2/3 wysokości. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. Godzinę.

Powinno urosnąć nad formę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, smarujemy chleb mlekiem i posypujemy np. Sezamem. Pieczemy ok. 40-50 minut. Studzimy na kratce.Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ten z żurawiną podoba mi się bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. te żurawinowe plamki ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam ten chlebek z przepisu Dorotki. Ja użyłam mąki orkiszowej z pełnego przemiału-też pycha. A zurawinę wypróbuję napewno.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek wyglada super, ślicznie wyrośnięty a z mąki orkiszowej jeszcze nie piekłam, zapiszę sobie przepis :), pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję. Przepis jest naprawde super. Chlebek jast baaardzo smaczny, a robi się go błyskawicznie. A dziś robię swój pierwszy chleb na zakwasie. Trzymajcie kciuki:)

    OdpowiedzUsuń