czwartek, 15 września 2011

Oliwy smakowe



Przepis banalny, ale bardzo fajny i podnoszący walory smakowe oliwy a tym samym innych potraw. Gorąco polecam! My szczególnie uwielbiamy tę czosnkową - moje dzieci dodajma ją do wszystkiego:pierogów, pizzy, ziemniaków, mięsa:)

Oliwa czosnkowa:

1 szkl. oliwy
2 duże ząbki czosnku

Czosnek rozgniatamy, wkładamy do szkolanki, zalewamy oliwą i gotowe. Dobrze jest poczekać kilka godzin, żeby oliwa się przejadła czosnkiem.

Oliwa chilli:

papryczka chilli
3/4 szkl oliwy

Przekrojoną paryczkę wkładamy do butli i postępujemy tak samo jak z czosnkiem:)
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ja też robie oliwy smakowe i też dodaje je do wszystkiego :) np. odrobinkę skrapiam nimi kanapki :) Taki śródziemnomorski akcent. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię tylko oliwę czosnkową, gdyż jej najwięcej używam w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj też lubię robić swoje smakowe oleje, tylko zamiast oliwy daję olej rzepakowy - ma lepszy skład tłuszczowy i więcej omega-3 :)

    OdpowiedzUsuń