czwartek, 29 września 2011

czekoladowe ciasto z cukinią



Przepis na to ciasto znalazłam w jakims dodatku z przepisami. Jest bardzo smaczne, choć ja robiąc je pierwszy raz (na pewno nie ostatni)
 popełniłam błąd. Ciasto wlalam do za małej formy. 1/3 mi się wylala. Dlatego w przepisie podaję trochę większa formę:). nie przeszkodziło to nam spałaszować i tego co zostało w formie i tego co się wylalo. Smakowało wszystkim i tym małym i tym całkiem dużym. Ciasto fajne, czekoladowe, o spoecyficznym posmaczku, choc cukinii nie czuć wcale. Bardzo wilgotne- ja takie lubię. Gorąco polecam!

150 g miękkiego masła
200 g cukru
szczypta soli
3 jajka
100 g gorzkiej czkolady
200 g cukinii (1 średnia)
200 g mąki
50 g zmielonych mogdałów (dałam mniej, bo tyle miałam)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (dalam 2/3)

Polewa czekoladowa:
1/3 margaryny Kasi
1/3 szkl cukru
1 łyżka wody
1 łyżka kakao

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy sól i jajka, miksujemy na masę. Czekoladę topimy (ja w mikrofali), i wystudzoną dodajemy do masy. Cukinię umytą i nieobrana ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. dokładnie mieszamy.
Przelewamy do formy 20 na 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy ok godziny w temp 180 stopni.
RObimy polewę podgrzewają wszytskie jaj skladniki na malym ogniu do calkowitego rozpuszczenia. Polewamy nią wystudzone ciasto. Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ostatnio robiłam ciasto z cukinią. Wychodzą świetne, a to wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń