piątek, 12 sierpnia 2011

Tarta z kremem z białej czekolady i borówkami amerykańskimi



Przepis znalazłam tu.http://cioccolatogatto.blox.pl/2011/07/Tarta-z-musem-z-bialej-czekolady-i-borowkami.html. Kruchy spód świetny. Ciasto smakowało wszystkim oprócz...mnie:). Ale to moja wina. Skusilam się, bo tak ślicznie wyglądało na zdjęciu i tak fajnie bylo opisane a nie powinnam, bo ja po prostu nie lubie połączenia bitej śmietany z bialą czekoladą. Nie lubię i już i przekonałam się o tym po raz ktoryś i chyba ostatni:). Ale jeśli lubicie to połączenie ciacho bedzie Wam bardzo smakować. Ja zaś sobie wkrótce zrobię jego inną wersję - z ciemną czekoladą i malinami:)

160g mąki
szczypta soli
80g masła, w temp. pokojowej
40g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka wody

Kruche szybko zagnieść, włożyć do lodowki na pół godziny i wyłożyć nim tartę - u mnie 24 cm.

Krem:

150g białej czekolady, posiekanej
300ml śmietanki kremówki 30-36%
borówki

Zagotować 50 ml kremówki. Zdjąć z ognia, wsypać czekoladę, poczekac 30 sekund i energicznie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ubić pozostalą kremówkę i delikatnie acz dokladnie wymieszać razem. Przelożyć na calkowicie wystudzony spód ciasta, schłodzic w lodówce przez kilka godzin, posypać borówkami i podawać.

4 komentarze: