Pasta Tahini/ tahina to sezamowa pasta, o lekko gorzkawym smaku, którą mozna kupić w orientalnych sklepach. Jeśli komuś sie nie chce jej szukac po sklepach może ją zrobić samemu, bo jest to banalnie proste, a smak ten sam. Pastę tę poznałam przypadkiem - przywiozła mi ją Koleżanka z Egiptu (dzieki O.:)). Nie miałam pomyslu co z niz zrobić, dopóki nie przeczytałam lipcowej Kuchni. W niej znalazlam kilka świetnych przepisów (podzielę sie nimi również:)). Szybko mi się skonczyła (lody chalwowe....mniam), ale na szczęście w gazetce byl tez przepis na sama Tahini. Robi się bardzo prosto:
- ziarna sezamu, np. 100 g (ilość dowolna, można zrobic więcej zatrzymac w sloiczku w ciemnym miejscu - nie w lodowce)
- oliwa - okolo 5 łyżek na 100 g
Ziarna sezamu prażymy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostuszony mksować z oliwą aż zamieni się w płynną masę. Przecjopwywac jak wyżej. zróbcie koniecznie, bo warto. Wkrótce podam przepis na przepyszne lody chałwowe z jej użyciem!!!
Uwielbiam zapach tej pasty :)
OdpowiedzUsuńJa też sama robię tahini i wychodzi bardzo dobre ;)! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam, póki co zapisuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zamiast masła na świeży chleb - pycha! :)
OdpowiedzUsuńJa na patelni prazę sezam:) Pycha!
OdpowiedzUsuńMiła okazję kosztować w Szkocji pastę sezamową. Na razie czekam, aż się z nami podzielisz przepisami z jej wykorzystaniem.
OdpowiedzUsuńCzekam niecierpliwie na przepis na lody chałwowe - każdego lata bankrutuję kupując całe opakowania Lodów Chałwowych Znanego Producenta :P a jaka przyjemność móc coś zrobić samemu...
OdpowiedzUsuńPasta Tahini stała u mnie w lodówce chyba z pół roku i wyjadałam ją waflem ryżowym...gdybym wiedziała że można z nią robić coś więcej ;-)
od-kuchni ja też
OdpowiedzUsuńagnieszka- ja dopiero co okdryłam tę prostą przyjemność
kuchennefascynacje sprobuj koniecznie najlepiej w przepisie na lody chałwowe, ktory juz wrzuciłam:)
Ola - nie próbowałam, ale na pewno zrobie to
andzia - tez tak zrobie i porównam:)
Avelina - juz zaczęłam:)
arven - lody już są:)