poniedziałek, 1 sierpnia 2011

pasta TAHINA /TAHINI


Pasta Tahini/ tahina to sezamowa pasta, o lekko gorzkawym smaku, którą mozna kupić w orientalnych sklepach.  Jeśli komuś sie nie chce jej szukac po sklepach może ją  zrobić samemu, bo jest to banalnie proste, a smak ten sam. Pastę tę poznałam przypadkiem - przywiozła mi ją Koleżanka z Egiptu (dzieki O.:)). Nie miałam pomyslu co z niz zrobić, dopóki nie przeczytałam lipcowej Kuchni. W niej znalazlam kilka świetnych przepisów (podzielę sie nimi również:)). Szybko mi się skonczyła (lody chalwowe....mniam), ale na szczęście w gazetce byl tez przepis na sama Tahini. Robi się bardzo prosto:


  • ziarna sezamu, np. 100 g (ilość dowolna, można zrobic więcej zatrzymac w sloiczku w ciemnym miejscu - nie w lodowce)

  • oliwa - okolo 5 łyżek na 100 g

Ziarna sezamu prażymy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostuszony mksować z oliwą aż zamieni się w płynną masę. Przecjopwywac jak wyżej. zróbcie koniecznie, bo warto. Wkrótce podam przepis na przepyszne lody chałwowe z jej użyciem!!!


8 komentarzy:

  1. Ja też sama robię tahini i wychodzi bardzo dobre ;)! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zamiast masła na świeży chleb - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miła okazję kosztować w Szkocji pastę sezamową. Na razie czekam, aż się z nami podzielisz przepisami z jej wykorzystaniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam niecierpliwie na przepis na lody chałwowe - każdego lata bankrutuję kupując całe opakowania Lodów Chałwowych Znanego Producenta :P a jaka przyjemność móc coś zrobić samemu...
    Pasta Tahini stała u mnie w lodówce chyba z pół roku i wyjadałam ją waflem ryżowym...gdybym wiedziała że można z nią robić coś więcej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. od-kuchni ja też
    agnieszka- ja dopiero co okdryłam tę prostą przyjemność
    kuchennefascynacje sprobuj koniecznie najlepiej w przepisie na lody chałwowe, ktory juz wrzuciłam:)
    Ola - nie próbowałam, ale na pewno zrobie to
    andzia - tez tak zrobie i porównam:)
    Avelina - juz zaczęłam:)
    arven - lody już są:)

    OdpowiedzUsuń