Jeśli przyjedzie tego lata jeszcze jakis cieply dzień to koniecznie zróbcie sobie ten koktajl. Jest akuratny - orzeźwiający, nie za słodki, ale też nie za wytrawny - bardzo nam smakował. Przepis z lipcowej Kuchni i za nią tez podaję - z tym że u mnie kolor inny, bo zrobiłam z jasnych winogron a nie ciemnych. W nawiasach podaję moje zmiany:
1 gruszka obrana i pokrojona na kawałki
5 ciemnych winogron ( u mnie jasne)
40 ml ginu (można ciut więcej)
20 ml soku z cytryny
20 ml syropu cukrowego (nie dałam)
10 ml syropu gruszkowego (dałam ok. 30ml - zamiast cukrowego)
lód
Gruszkę i winogrona zmiksowalam i przetarłam przes sitko (w przepsie podali, żeby rozgnieśc wszystko w szklanicy barmańskiej, ale u mnie nie wypaliło, bo mialam wyjątkowo twardą gruszkę:)), wlałam do szejkera, dodałam gin, sok z cyryny, syrop gruszkowy, troche lodu, mocno wstrząsnęłam. Do malutkich kieliszków (nie miałam innych) dałam troche pokruszonego lodu, wlalam koktajl ozdobiłam winogronem. Wypiłam. I nie tylko ja. I jeszcze. I mogłabym tak dłużej, ale sie skończyło a chcieliśmy jeszcze inne wypróbować. :) Smacznego!!!
musiał być pyszny tez lubię takie drineczki
OdpowiedzUsuńkobiecy i orzeźwiający - podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń