środa, 3 sierpnia 2011

Kruche ciasto z kremem chałowowym i morelami



Jeszcze jeden pomysł na użycie tahini. tym razem do ciasto. Chałwowego. A jakże.:). Bardzo słodkie - co fajnie przelamują akurat mniej slodkie morelki. Jeśli dacie ich więcej nie zaszkodzi - wręcz przeciwnie. Przepis znowu z lipcowej Kuchni - bardzo mnie inspirowała w tym miesiącu. Ciasto proste do zrobienia, bardzo smaczne, Polecam!

Kruche:
15 dag mąki
1 zółtko
5 dag cukru pudru
10 dag masła

Szybko zagniatamy, na pół godziny do lodówki i wygniatamy formę do tarty (u mnie 24 cm) i podpiekamy w piekarniku 180 stopni przez ok 15 minut (do zrumienienia).

Nadzienie:
2 jajka
kajmak (ja wlałam pół puszki mleka skondensowanego słodzonego do garnuszka i mieszajac gotowalam przez ok. 15-20 minut - do zgęstenienia)
2 łyżki tahini (do smaku, można ciut wiecej)
morele

Jajka ubijamy z kajmakiem, dodajemy tahini i wylewamy na podpieczony spód. ukladamy połowki morel i zapiekamy az masa sie zetnie (ok 20 minut). Czekamy aż wystygnie.


3 komentarze:

  1. super wyglądają te borówki! a ciasto... pyszotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda dość ciekawie:)
    http://swiat-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń