piątek, 23 września 2011

Masło GHEE klarowane


Sklarowane masło ma tę zaletę, że jest delikatniejsze, można na nim smażyć w wysokich temperaturach, potrawy z jego użyciem maja lepszy smak. Klarowanie polega na oddzieleniu samego tłuszczu od bialka i jakiś tam zanieczyszczeń. Do klarowania używamy prawdziwego masła (82%) - z 200 g otrzymujemy ok 170- 180 g

np. 2 kostki masła 200 g 82%

 Ja robię to najprostsza metodą - stapiam masło w mikrofali, ostroznie przelewam do garnuszka, żeby nie naruszyć dolnej warstwy, gdzie się osadziło większośc białka. Gotuję jeszcze chwilę na małym ogniu oczyszczając ewetnualnie łyżczeką z jakiś resztek. Może to oczywiscie wszytsko zrobic na ogniu. Trwa to od 15 minut do podobno nawet 2 godzin - zaleznie od jakosc masła. Warto zrobic trochę wiećej od razu, bo takie masło można przechowywac nawet kilka miesięcy. Ja trzymam w sloiczkach w lodówce. Polecam!


4 komentarze:

  1. Uwielbiam klarowane masło!
    Kupiłam niedawno i juz użylam chyba z kilogram tego:) Używam głównie do smażenia, to jest świetny tłuszcz.:) Tyle, że nie robię sama ani nie kupuję w sklepie eko, tylko znalazłam kubełek (chyba z Mlekowity?) w supermakrecie. Masło klarowane wszystkim polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja raz kupiłam w markecie takie klarowane masło Mlekovity, świetnie się sprawdziło do smażenia, poza tym jest to podstawowy tłuszcz w kuchni indyjskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kupione tak, ale żeby robić samemu to leniuch ze mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. No to nareszcie została rozwiązana tajemnica, którą dla mnie było owiane to masło ghee. Widziałam je często w przepisach indyjskich i nie wiedziałam skąd je wziąć, więc używałam normalnego masła. Teraz mogę ruszyć pełną parą z indyjskimi daniami, dziękuję, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń