wtorek, 8 lutego 2011

Przepis I - na śliwki w czekoladzie 3



To już trzeci przepis na śliwki w czekoladzie. I choć moje ulubione to te z nutką chilli to te też są bardzo smaczne. Takie mieciutkie, czekoladowe, smakowite. Polecam! Przepis cytuję stąd. 
  •    30–35 suszonych śliwek
  •   1 szklanka rumu
Ganache
  • 100g ciemnej czekolady (zawartość kakao 72%)
  • 100g śmietany tortowej (36%)
  • 12g syropu kukurydzianego (dałam golden syropu bo tylko to mialam w domu:))
  • 12g miękkiego masła
  • 5ml ciemnego rumu
Do wykończenia
  • 300g ciemnej czekolady

Śliwki zalewamy rumem i moczymy przez min. 2 godziny, a najlepiej zostawić je na noc.
Do małego garnka wlewamy śmietanę i syrop kukurydziany, podgrzewamy. Gdy tylko zacznie się gotować zalewamy posiekaną czekoladę i zostawiamy ją na ok. 2 minuty.
Po tym czasie delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Znowu zostawiamy czekoladę na kilka minut, następnie dodajemy miękkie masło i rum. Dokładnie mieszamy. Jeśli ganache jest bardzo płynny zostawiamy go na 10–15 minut, aby zaczął lekko tężeć.
 Odsączamy śliwki z rumu na ręczniku papierowym. Używając widelca zanurzamy po kolei śliwki w ganache, powinny być dokładnie pokryte masą. Delikatnie potrząsamy widelcem, spadnie nadmiar ganache. Odkładamy na pergamin i czekamy aż nieco zastygnie - ja czekałam około godziny - było lekko wilgotne.
300g ciemnej czekolady  rozpuszczamy  w kąpieli wodnej. Używając widelca maczamy je po kolei w rozpuszczonej czekoladzie, potrząsamy widelcem, gdy spadnie nadmiar odkładamy na pergamin. Gdy zastygną przekładamy do papilotek.

7 komentarzy: