poniedziałek, 10 stycznia 2011

Pyszny kremowy sernik makowy



Sernik jest rewelacyjny. Delikatnym kremowy, rozpuszcza się w ustach dosłownie i w przenośni. Cudowne połączenie kremowego, leciutkiego sernika z trochę cięższą, ale wspaniale sie komponującą masą makową.Jeden z lepszych serników jakie jadłam. Zrobiłam go na Sylwestra a po tygodniu powtórkę. Wszystkim smakował. Przepis znalazłam tu, korzystałam zaś z oryginału, który jest tutaj i stąd go cytuję.

Masa serowa:

1 kg sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki*
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
skórka starta z 1 pomarańczy
1 szklanka drobnego cukru
5 jajek
3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau (lub 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%

Masa makowa z czekoladą i bakaliami

375 g masy makowej z bakaliami (dałam z puszki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej
1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa)
3 małe jajka
1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%

70 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawałki (dałam więcej, ale część dodałam do sera - u mnie to byly gotowe kropelki czekoladowe)

Tortownica o średnicy 22 - 25 cm ( u mnie 24) z odpinaną obręczą, dno wysmarowane masłem, wyłożone papierem do pieczenia (tortownicę zapiąć, wypuszczając papier na zewnątrz). Boki formy posmarowane masłem.
Przygotowanie masy serowej:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, mąkę i skórkę pomarańczową. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie).
Wbijać kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Na koniec zmiksować z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Dodałam też część kropelek czekoladowych.Masę wyłożyć do tortownicy.

Przygotowanie masy makowej:

Do misy miksera włożyć masę makową z bakaliami oraz mąkę, zmiksować na wolnych obrotach (najlepiej mieszadłem, jak masę serową) ze stopniowo wsypywanym cukrem (jeśli go dodajemy).
Następnie kolejno dodawać jajka miksując po każdym dodanym przez około 30 sekund na wolnych obrotach miksera. Dodać śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać z resztą kropelek czekoladowych (lub posiekną czekoladą).
Masę makową wykładać na masę serową po 1 - 2 łyżki, następnie zrobić kilka "ósemek" patyczkiem, delikatnie mieszając miejscami masy . To ważne, bo masa makowa jest cięższa od serowej.
Na dno piekarnika lub dolną kratkę (ale nie na blachę!) wstawić naczynie (formę, blaszkę) z gorącą wodą z czajnika. Sernik ustawić na środkowej kratce piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach, później obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na całą noc. Z każdym dniem lepszy. Smacznego!!!

 



5 komentarzy:

  1. Ogromnie podoba mi się ten serniczek! A jeszcze bardziej zachwycają mnie Twoje spiżarniane zapasy. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, jakbym chciała spróbować makowego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Z przyjemnością bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie skosztuję kiedyś sernika z tego przepisu. Lubię połączenie sera z makiem w popularnym seromakowcu. Musze spróbować i tego:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne połączenie dwóch ciast, do których mam słabośc.

    OdpowiedzUsuń