sobota, 13 listopada 2010

Pierniczki szwedzkie Beaty


Przepis ten dostałam z 7 lat temu od kolezanki z pracy pod taką właśnie nazwą i tak też przekazuje dalej. Robię je co roku. Pierniczki bardzo smaczne. Nie trzeba czekać aż zmiękną. Smaczne od pierwszego do ostatniego gryza. Choć oczywiście najlepiej przechowywać w puszczce.Przepis jest na chyba ze 3 kilo), ale łatwo składniki na 3 podzielić:) Żeby zrobic na próbę:)POLECAM! A jeśli się komuś nie chce robić to zapraszam tu:)

2dl = 1 szklanka
3 dl miodu,
4dl cukru,
 350 g masła lub margaryny,
3dl smietany kremówki,
1,5 łyżki imbiru,
 1,5 kg mąki,
1,5 łyżki cynamonu,
 1 łyżka goździkow,
1 łyżka proszku do pieczenia,
 gałka muszkatałowa,
 pieprz (ziel.) - ja rzadko daję

Wymieszać masło (temp. pok.), miód, cukier, przyprawy. Ubić śmietanę i powoli dodawać do ciasta. Rozpuścić proszek  do piecz. w odrobinie wody i dodawac do ciasta. Stoponiowo dodawać mąkę, żeby ciasto nabrało konstystencji. Ciasto zawinąć w folię i do lodówki. Następnego dnia rozwałkowywać, wycinać i piec w temp. 175 stopni - 10- 15 minut - do zrumienienia.
Gotowe ewentualnie lukrować.

Smacznego!!

9 komentarzy:

  1. piękne kształty tych pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniczki chyba jeszcze nie świąteczne?
    Ładne masz foremki.Ciasteczka śliczne.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. znam ten przepis:) moja siostra - kawa, przyniosła go kiedyś (nawet nie wiem kiedy, tak dawno to było:) z ikei
    też robimy wg niego pierniczki co roku
    pyszne są:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile sztuk pierniczków wychodzi z podanych proporcji? U mnie nikt za piernikami nie przepada, wiec wykorzystane byc moga tylko na choince ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszelkie pierniczki zjadam z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pierniczki! Śliczne kształty mają u Ciebie.
    Ja dziś z synkiem zagniatałam ciacho na pierniczki, teraz poszło leżakować:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kształt pierniczków mnie zachwycił - pożądam teraz takiego renifera :D

    OdpowiedzUsuń
  8. magda k. - kształt ikeowski:)
    Amber - to była taka przedświąteczna próba z 1/3 skaldników
    mrufkazet - no popatrze jaki ten swiat przepisowy mały- może ta kolezanka też z ikei go ma?:)
    patka - nawet nie jestem w stanie zliczyć - myślę, że w zupelności wystarczy jak zrobisz z 1/3 ilości - i tak będzie dużo
    Paula - mam tak samo jak Ty:)
    Majanko - dzięki:) a Waze ciasto długo leżakuje?
    Arven - jest Twój:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mam ochotę na takie aromatyczne słodkości.

    OdpowiedzUsuń