poniedziałek, 8 listopada 2010

Pączki tureckie


Klasa mojej córki miała oranizować w szkole dzień azjatycki. Jula i Jej koleżanki były odpowiedzialne za kuchnię. Z tej okazji zrobiłyśmy bardzo smaczne i proste w przygotowaniu pączki tureckie. Jula mówiła, że rozeszły sie jak świeże bułeczki:).Polecam!

3 szkl. mąki
3 szkl. cukru
5 dag drożdży
2 łyżki stopionego masła
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
3-4 filizanki wody
2 szkl. oleju do smażenia

Drożdże rozpuścić w łyżce ciepłej wody z łyżeczką cukru. Do rozczynu dodać mąkę, masło i sól. Zagniatać aż ciasto bdzie elastyczne (ja musiałam dodac trochę ciepłej wody - po jednej łyżce cały czas zagniatając). Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce dowyrośnięcia.
Syrop: do garnka wlać 3 filizanki wody, wsypać cukier, powoli gotować aż się zrobi syrop - ok. 15 minut, dodać sok z cytryny, ostudzić.
Z ciasta formować małe kuleczki, smazyć partiami na złoty kolor w gorącym oleju. Osączyć z tłuszczu (najlepiej na ręczniku papierowym), i włożyć do zimnego syropu, żeby nim nasiąknęły.
Smacznego!
Przepis z Kuchni Świata Pani Domu.

 

3 komentarze:

  1. wcale się nie dziwię, że rozeszły się tak prędko :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się te pączki, nigdy takich nie jadłam .
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń