2dl = 1 szklanka
3 dl miodu,
4dl cukru,
350 g masła lub margaryny,
3dl smietany kremówki,
1,5 łyżki imbiru,
1,5 kg mąki,
1,5 łyżki cynamonu,
1 łyżka goździkow,
1 łyżka proszku do pieczenia,
gałka muszkatałowa,
pieprz (ziel.) - ja rzadko daję
Wymieszać masło (temp. pok.), miód, cukier, przyprawy. Ubić śmietanę i powoli dodawać do ciasta. Rozpuścić proszek do piecz. w odrobinie wody i dodawac do ciasta. Stoponiowo dodawać mąkę, żeby ciasto nabrało konstystencji. Ciasto zawinąć w folię i do lodówki. Następnego dnia rozwałkowywać, wycinać i piec w temp. 175 stopni - 10- 15 minut - do zrumienienia.
Gotowe ewentualnie lukrować.
Smacznego!!
Wymieszać masło (temp. pok.), miód, cukier, przyprawy. Ubić śmietanę i powoli dodawać do ciasta. Rozpuścić proszek do piecz. w odrobinie wody i dodawac do ciasta. Stoponiowo dodawać mąkę, żeby ciasto nabrało konstystencji. Ciasto zawinąć w folię i do lodówki. Następnego dnia rozwałkowywać, wycinać i piec w temp. 175 stopni - 10- 15 minut - do zrumienienia.
Gotowe ewentualnie lukrować.
Smacznego!!
piękne kształty tych pierniczków :)
OdpowiedzUsuńPierniczki chyba jeszcze nie świąteczne?
OdpowiedzUsuńŁadne masz foremki.Ciasteczka śliczne.
Pozdrawiam!
znam ten przepis:) moja siostra - kawa, przyniosła go kiedyś (nawet nie wiem kiedy, tak dawno to było:) z ikei
OdpowiedzUsuńteż robimy wg niego pierniczki co roku
pyszne są:)
Ile sztuk pierniczków wychodzi z podanych proporcji? U mnie nikt za piernikami nie przepada, wiec wykorzystane byc moga tylko na choince ;)
OdpowiedzUsuńwszelkie pierniczki zjadam z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniczki! Śliczne kształty mają u Ciebie.
OdpowiedzUsuńJa dziś z synkiem zagniatałam ciacho na pierniczki, teraz poszło leżakować:)
Pozdrowienia:)
Kształt pierniczków mnie zachwycił - pożądam teraz takiego renifera :D
OdpowiedzUsuńmagda k. - kształt ikeowski:)
OdpowiedzUsuńAmber - to była taka przedświąteczna próba z 1/3 skaldników
mrufkazet - no popatrze jaki ten swiat przepisowy mały- może ta kolezanka też z ikei go ma?:)
patka - nawet nie jestem w stanie zliczyć - myślę, że w zupelności wystarczy jak zrobisz z 1/3 ilości - i tak będzie dużo
Paula - mam tak samo jak Ty:)
Majanko - dzięki:) a Waze ciasto długo leżakuje?
Arven - jest Twój:)
mam ochotę na takie aromatyczne słodkości.
OdpowiedzUsuń