Zaraz Walentynki a nic tak dobrze nie zrobi nam i naszym bliskim jak pyszne śmietankowe walentynkowe serduszka. Ich smak przypadkiem wymyśliła Dorotuś, próbując zrobić coś innego. Wyszły jej bardzo smaczne trochę jak z ciasta francuskiego ciasteczka, które można robić w różnych wersjach. Nie dodaje się do nich cukru, więc można je tez zrobić wytrawnie. Wszystko zależy od tego czym je posypiemy:)
28 dag mąki pszennej
25 dag masła (miekkiego)
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania( może być wymieszany z waniliowym, migdałowym, cynamonem, lub w ogółe wytrawnie – np przyprawy włoskie)
Wszystko razem zagniatamy w misce, rozwałkowujemy niezbyt cienko i wykrajamy serduszka. Smarujemy białkiem i posypujemy obficie (pamiętając, że w ciasteczkach nie ma cukru). Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy około 20 minut (aż zbrązowieją lekko). Mi najbardziej smakują następnego dnia, ale wyjęte z piekarnika tez są pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz