środa, 5 października 2011

Dyniowe babeczki


Czas dyniowy nadszedł a wraz z nim naszła mnie ochota na babeczki. Dyniowe. A jakże:). Kolejne ciasta/ ka przy  jedzeniu, których wyrzuty sumienia są mniejsze, bo to przecież z warzywami:). Babeczki bardzo mi smakowały (choć mój Mąż stwierdził, że sa jakies dziwne:)), wilgotne, zwierzchu nieco chrupiące. Polecam!

200 g pure z dyni (gotowałam dynie przez ok 10 minut i zgniotłam na pure)
150 g brązowego cukru
125gmasła
200 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka

Cukier miksujemy z maslem, stopniowo dodajemy pure. Mąki mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem do masy maślano- dyniowej cały czas miksując.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wypelniałmy foremki masą (mi wyszło 10 babeczek) i pieczemy przez ok 30-35minut.
Studzimy na kratce. Smacznego!!





2 komentarze:

  1. Bardzo ładnie wyglądają te babeczki!właśnie ostatnio zastanawiałam się co zrobię z moją dynia;) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń