wtorek, 25 października 2011

Ekstremalnie czekoladowe ciasto Czekoladowe Malibu




Przepis od Dorotuś. Tak mi się zachciało czegos czekoladowego i to ciasto w pelni tę zachciankę zadowoliło. Mój najstarszy syn (po zjedzeniu 5. kawalka) stwierdził nawet, że jest ciut za bardzo czekoladowe:). No cóż, przy trzecim Mu to nie przeszkadzało:). Kokos fajnie przełamuję te czekoladę - coś jak bounty, ale nie do końca. Polecam!



  1. 55 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na małe kawałki
  2. 85 g kakao
  3. 200 ml wrzącej wody
  4. 145 g mąki pszennej
  5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej (dałam pól, ale następnym razem dam tyle, bo mi ciasto coś za mało wyrosło w porównaniu z oryginałem)
  6. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. szczypta soli
  8. 90 g masła
  9. 200 g drobnego cukru do wypieków 
  10. 50 g ciemnego cukru muscovado
  11. 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  12. 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej (miałam trochę mniej, więc uzupełniłam śmietanką 36%)
  13. Czekoladę i kakao umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy na gładką masę. Studzimy.
  14. Mąkę, sodę, proszek i sól przesiewamy. 
  15. Do miski wsypujemy cukry, mieszamy, dodajemy roztopione masło, ubijamy.Dodajemy pojedyńczo jajka i ubijamy na puszystą masę.
  16. Powoli na zmianę wlewamy mleczko kokosowe i wystudzoną czekoladę. Dodajemy suche składniki i starannie mieszamy.
  17. Wlewamy ciasto do formy o boku 23 cm (moja była trochę większa przez co ciasto doś plaskie wyszło:)) i pieczemy w temp 180 stopni przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.
  18. Studzimy całkowicie.

  19. Krem:

  20. 1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki
  21. 220 g serka mascarpone
  22. 1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  23. 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  24. 2 łyżki likieru kokosowego typu Malibu

  25. Ubijamy kremówkę, delikatnie łączymy z mascarpone. Dodajemy cukier puder, wiórki, likier, delikatnie mieszamy do połączenia składników.

  26. Ciasto przekrawamy na pól i przekładamy kremem.

  27. Robimy polewę:

  28. 125 ml mleka kokosowego (nie mialam, użyłam śmietanki 36 % połączonej z syropem kokosowym i likierem)
  29. 125 g gorzkiej czekolady (70%)

  30. Czekoladę zalewamy gorącym mleczkiem i mieszamy na gładką masę.Gdy lekko zacznie tężeć polewamy ciasto i chłodzimy w lodówce aż do całkowitego zastygnięcia.







3 komentarze:

  1. Znasz przepis jakiegoś napoju na bazie herbaty? Na stronie dniherbaty.pl jest konkurs skierowany do blogerów kulinarnych. Wystarczy zamieścić przepis takiego napoju aby wygrać atrakcyjne nagrody.

    OdpowiedzUsuń