piątek, 2 września 2011

Przecier pomidorowy


Bardzo prosty, bardzo praktyczny, bardzo smaczny i zdrowy przepis od OliCruz. W najbliżym czasie podam też przepis na pyszny i prosty sos do makaronu na bazie rego przecieru też od OLICRUZ. Takie fajne, zakmnięte lato w sloiczkach, bo poza tym co zużylam od razu porobilam oczywiście tez trochę zapasów.

1 kg pomidorów
łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli morskiej
łyżeczka oliwy

Pomidory przekrajamy na krzyż (same skorki) zalewamy wrzątkiem i tak zostawiamy na 2 minuty. Zdejmujemy skórki i wycinamy twarde części. Wkładamy do garnka o grubym dnie, miksujemy i gotujemy na nawielkim ogniu przez ok. 1,5 godziny. Dodajemy przyprawy, gotujemy jeszcze 10 minut i przelewamy do wyparzonych słoików. Ot i wszystko! Idealny jako baza do sosów spaghetti, pizzy, i innych. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Też się przymierzam na przyszły tydzień do robienia przecieru pomidorowego. Nie ma to jak własny przecier w domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro bede na targu po obiecane kwiaty cukinii, chyba skusze się również na pomidory bo przepis jest bardzo prosty. A przecier z 1 kg pomidorów jeszcze gdzies po szafkach upchnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis bo nie ma w nim konieczności pasteryzowania ; już kiedyś robiłam takie przeciery i też nie poddawałam pasteryzacji, a przechowały się znakomicie - nawet dwa lata.

    OdpowiedzUsuń