piątek, 22 kwietnia 2011

Sernik krówkowy

Na razie wyskubałam z niego tylko boczki i muszę powiedzieć, że są pyszne. No ale czy mogły nie być???Krówka, masa krówkowa i serniczek. Mniam. Przepis stąd i stąd go cytuję. Ja zrobiłam z mniej więcej połowy i robiłam w 20 cm tortownicy.

Spód:

75g cukierków typu krówka lub gotowej masy kajmakowej
200 g ciasteczek maślanych (np. Petit Bueree)- według mnie to za dużo - połowa by wsytarczyła ("SR")

Cukierki roztopić w kąpieli wodnej (ja w mikrofali  ("SR") ), do lekko tężejącej masy dodać pokruszone ciastka. Połączyć, wyłożyć na spód blachy (u mnie okrągła tortownica o średnicy około 22 cm).
Masa (prawie) kajmakowa:

100 g masła
150 g cukru
4 łyżki śmietany 18% albo 36 %

Ja dałam gotowa podgrzaną masę krowkową ( ("SR")

Masło z cukrem gotować na wolnym ogniu, mieszając, aby masa się nie przypaliła. Kiedy zacznie zmieniać kolor i konsystencję, zestawić z ognia, dodać śmietanę, szybko i energicznie zamieszać, aby masa się nie zważyła, nie powstały "kluski" ani grudki. Ponownie gotować, do czasu aż masa zgęstnieje i nabierze ładnego, złocistego koloru (u mnie około 10 minut).
Masa serowa:

1 kg sera
5 jajek
50 g cukru
masa (prawie) kajmakowa albo 250 g gotowej masy z puszki (taką dałam  ("SR")
40 g skrobi ziemniaczanej

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przestudzoną masę karmelową. Cały czas ucierając, po łyżce dodawać ser. Na końcu dodać skrobię, dokładnie połączyć.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, piec 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza
Wierzch przed podaniem polać masą krówkową: 75 g cukierków typu krówka roztopić w kąpieli wodnej z łyżką śmietany. (lub podgrzanej gotowej masy krówkowej z puszki - jak u mnie  ("SR")
Górę posypalam pokruszonymi herbatnikami, bo mi sporo zostało.
Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. Jak się cieszę, że się spodobał. Koleżanka też go robiła, ale ilość krówek chyba potroiła, a później pływała wraz ze swoim sernikiem w zachwytach i masie krówkowej.

    P.S.: Śliczny bobasek ;-) !

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznosci!!! tez taki robie i jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki to jest to co kocham. Taki krówkowy to musi być pyszny :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wyobrażam sobie ten pyszny karmelowy smak! ;)

    OdpowiedzUsuń