piątek, 22 kwietnia 2011

Mazurek orzechowy

Mazurek z książki Kuchnia polska. Bardzo smaczny, kruchy spód - pierwszy raz robiłam kruche na żółtkach na twardo. Nie wiem czy różnica jest znaczna, ale na pewna i ta wersja jest bardzo smaczna. Podaje proporcje jak w orygnale (to własciwie połączenie dwóch różnych mazurków), ja sama robiłam z niecalej połowy składników i wyszlo mi takie kółko ok. 23 cm średnicy.

Kruche:
1,5 szkl maki krupczatki
2 kopiaste łyżki cukru pudru
20 dag masła
3 żółtka ugotowane na twardo

Zagniatamy razem szybko i wsadzamy do lodowki nawet na parę godzin.

Nadzienie:
3 białka,
1/3 szkl. cukru pudru
1 szkl., zmielonych orzechów (u mnie włoskie)

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Piana powinna być ścisła. Dodajemy orzechy, mieszamy.
Ciasto rozwalkujemy na wys od 0,5 do 1 cm, brzegi podnosimy.Nakładamy pianę i pieczemy ok 45-50 minut w temp 150 stopni C. Chłodzimy i ozdabiamy według uznania. Ja probowalam namalować królika. no cóż. Nie wyszło:). Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Orzechowy jest pyszny, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych świąt! Zapraszam do mnie :) www.smakowo.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Już jutro wielkie pieczenie! Mazurków również. Jako, że bardzo lubię orzechy Twój wydaje się być obłędnie smakowity ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko :)
    Kasiaaaa:)dziękuję , pozdrawiam i spokojnych Swiąt życze
    A.... zajrzę na pewno, wesołoych Swiąt
    DaisyDukes ...Dzięki wielkie, pozdrawiam również

    OdpowiedzUsuń