środa, 26 maja 2010

Chrupiące batoniki kostka brukowa czyli słodki drobiazg dla Mamy



Pyszne batoniki w sam raz dla Mamy. Mojej smakowały:) To może być też niezła wersja dla dzieci, ale wtedy warto czekoladę gorzką rozcieńczyć:) mleczną. Znowu moją inspiracją była Nigella.Bardzo polecam!

125 g miękkiego masła
300 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną) połamanej
3 łyżki golden syropu (lub miodu,lub masy kajmakowej czy krówkowej)
200 g  pokruszonych na różne kawałki herbatników typu petit
100 g (lub więcej) pokrojonego Ptasiego Mleczka
2 łyżki cukru pudru do posypania

W grubym rondelku rozpuścić masło i czekoladę,  dodac syrop. Odlać 125 ml kremu i odstawić. Do pozostałego dodać pokruszonego na mniejsze i większe kawałki herbatniki i Ptasie Mleczko. Przełożyc mase do wyłożonej folią aluminiową foremki o boku 24 cm (kwadrat). Wylac pozostały krem, wyrównać. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu pokroić na kwadraciki, posypac cukrem pudrem. Smacznego!!!



4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda !

    Zapraszam na konkurs z okazji Dnia Matki
    http://smakuje.blox.pl/2010/05/Moj-Dzien-Matki-odslona-2-oraz-KONKURS.htm

    OdpowiedzUsuń
  2. Oglądałam nawet odcinek, w którym Nigella je przygotowała. Miałam na nie ochotę, ale jakoś tak zawsze schodzi mnie na czymś innym...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny przepis, idealny na Dzień Dziecka.

    OdpowiedzUsuń