poniedziałek, 25 stycznia 2010

Pyszne kruche krówki


 

Przepis na przepyszną bombę kaloryczną. Do krówek podchodzilam juz kilka razy, ale dopiero dziś mogę powiedzieć: to jest to! Zrobiłam z połowy składników i to był błąd bo zniknęly dużo szybciej niż się robiły, ale szybciutko naprawiłam błąd i juz stygnie następna porcja:).Przepis znalazlam tu.Jedynym minusikiem jest to, że jak już się zacznie robić to nie można przerwać. Ja musialam wyjść po przelaniu pierwszej porcji do foremki i przez to trudniej mi sie potem kroiły - trochę się kruszyły. Oczywiście nie ma to wpływu na smak, ale wygląd nie jest taki reprezentacyjny ( mojej rodzince wcale to nie przeszkadzało:)).Są naprawdę pyszne i gorąco je polecam!

675 g cukru
pół filizanki mleka
Zagotowac razem, cały czas mieszając. Do gotującego dodac pozostałe skladniki:
200 g skondensowanego mleka słodzonego
łyżka golden syropu ( ja dodałam miodu)
szczypta soli
125 g masła
Gotować razem na średnim, po mniej więcej 15 minutach małym ogniu przez około 30 minut cały czas mieszając . Mi masa dość mocno pociemniała. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia, odczekac minutę (można jeszcze chwilke poucierać) a potem przelać do foremki (ja wyłożylam papierem do pieczenia i na wszelki wypadek wysmarowałam go masłem). Kroić jeszcze ciepłe ale juz tęzejące (szybko tężeje).
Za pierwszym razem dodałam odrobine masy krówkowej dulce le creme i byly ciut ciemniejsze a za drugim odobine cukru brązowego i troche aromatu waniliowego i cukru waniliowego. Myśle że z dodatkami można tu fajnie kombinować. Naprawe warto je spróbować. Po wypróbowaniu tego przepisu kilka razy stwierdzam, że uzależnia:) oraz, że mozna kombinowac z ilością cukru - można dodac trochę mniej - wtedy są bardziej delikatne, mniej kruche a bardziej ciągnące ( ale trudniej pokroić)





6 komentarzy:

  1. O jaa .. brakuje mi jednego składnika, tego mleka skondensowanego ; (( Jutro lecę do sklepu i robimy ^^ Mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Widział ktoś ostatnio krówki w sklepie? Wydaje mi się, że przeminęły wraz z poprzednim ustrojem... .Niestety.:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Siekierka w każdym sklepie są krówki. Źle patrzysz na półki.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam zamiar dzisiaj lub jutro wypróbować ten przepis. Zaraz idę kupić składniki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.

    OdpowiedzUsuń