poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Ciasto czekoladowo-waniliowe



Dziś moja starsza Córka ma imieniny. Zobiłam Jej ulubione ciasto z truskawkami, przepyczne kruche babeczki z kremem cytrynowym i truskawkami oraz szybciutkie znalezione dziś tutaj ciasto waniliowo-czekoladowe. Zmiejszyłam tylko ilość proszku do pieczenia i było gites:). Jest świetne, dwukolorowe a prawdziwa czekolada dodana do połowy ciasta nadaje mu tej wspaniałej wilgoci. Polecam bardzo!

170 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
ekstrakt waniliowy (lub cukier z wanilią)
3 jajka
1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy wanilię. Dodajemy po jednym jaju, po dodaniu każdego miksując do połączenia składników. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty, miksujemy.
Czekoladę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do połowy masy. Do formy ( u mnie 20 na 20 cm) z dnem wyłozonym papierem do pieczenia wlewamy obie masy. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach - do tz.w suchego patyczka. Studzimy chwilę w formie a potem na kratce.
Posypujemy cukrem pudrem i rozkoszujemy się chwilą.




3 komentarze:

  1. Najlepszego dla córci! Ciasta na imprezkę pyszne! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto, nadaje się zarówno na imprezy jak i na co dzień do kawy :)

    OdpowiedzUsuń