piątek, 26 kwietnia 2013

Ciasto kremowo-jabłkowe

 
 
Bardzo spodobał mi sie kolor ciasta, które znalazłam tu. Musiałam je wypróbować. Zmieniłam niewiele, właściwie tylko do spodu użyłam przepi na niezawodny biszkopt, do ktorego nie trzeba dodawac proszku do pieczenia.
Ciasto jest smaczne, nie za słodkie (mniej niż wygląda), ciekawe acz nie powalające:)
Biszkopt:
2 jajka oddzielone
100 g cukru pudru
35 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej

Białka ubic z połową cukru pudru. Żółtka utrzeć z pozostałym. Delikatnie połączyć, dodać przesiane mąki i wymieszać. Upiec w wyłożonej papierem do pieczenie tortownicy (20 cm) i wysmarowanej po bokach masłem. Piec ok. 25-30 minut w temp 180 stopni.
Można ciasto zrobić na całym biszkopcie. Ja jednak przekroiłam - drugą cześć użyłam do czegoś innego.


3/4 kg jabłek
galaretka pomarańczowa
1 limonka
1 łyżka cukru
Jabłka obrać, zetrzeć na dużych oczkach, posypać cukrem, dodać sok i skórke z limonko i dusić do miękkości (ok 10-15 minut), dodać szklankę wody (jeśli jabłka sa bardzo soczyste to mniej). Dodać galaretkę, wymieszać dokładnie.
Tężejącą wylać na spód - niech do końca zastygnie. Zrobić krem.

1 budyń waniliowy
400 ml mleka
2 łyżki cukru
100g masła

Ugotować budyń wg przepisu. Ostudzić całkowicie. Utrzeć masło dodając po lyżce budyniu. Wyłożyć na galaretkę i wsadzić do lodówki.
Ja polałam jeszcze ganaszem czekoladowym (80 ml smietanki gorącej zalałam 100 g gorzkiej czekolady. Wymieszałam i chłodnym polałam)


 

3 komentarze:

  1. Dla mnie bomba, wygląda mega apetycznie! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na str. znajdzprzepisy.pl.
    Zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych stron, dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas :)
    Zrobiło to już ponad 1100 blogerów, którzy skorzystali z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    W razie jakichkolwiek pytań, proszę pisać na info@znajdzprzepisy.pl
    Życzę miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń