piątek, 19 października 2012

Jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką




Potrzebowałam jakiegoś ciasta " na szybko", tzn. takiego, które się szybko robi. Najchętniej z jeszcze dostępnymi owocami. Na blogu Coś smacznego znalazłam pasujący mi przepis, pozmieniałam ciutkę, dodałam kruszonkę i wyszło akuratne.


Tortownica 24:
1 szkl. jogurtu naturalnego
0,5 szkl oleju, 
3 jaja
3/4 szkl cukru pudru
2,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwek ile się zmieści (ok. 0.5 kg)

Kruszonkę robiłam "na oko": ok 8 dag masła, łyżka cynamonu i pół szkl. cukru i mąki wsypywałam tyle, żeby mi się fajnie ciasto kruszyło:)

Mokre sładniki miksujemy, suche mieszamy w drugiej misce, delikatnie łączymy. 

Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenie, uklądamy wydrylowane śliwki, posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni - do suchego patyczka.
Studzimy, przekładamy na kratkę, odczekujemy ile damy rade i zjadamy.


7 komentarzy:

  1. Takim ciastem to ja nigdy bym nie pogardziła! Ta kruszonka jest oszałamiająca!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie jakbyś jeszcze podała ilość kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie takie ciasto do kawy. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. jak mi się marzy takie ciasto, aż mi się przypomniała słodka, cieplutka złota Polska jesień i zapach śliwek

    zapraszam cię na mojego bloga www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń