sobota, 3 marca 2012

Sernik na zimno z truskawkami



Dziś dzień sernikowy. Tęsknię już do lata, więc postanowiłam zrobić takie sernik a właściwie serniczek przywołujący lato. Oblizałam boki obręczy - były pyszne. wielkie smakowanie za chwilę:). Gorąco polecam!


spód ( u mnie - tak ok. 18 cm)
140 g pokruszonych herbatników Digestive z czekoladą
50 g rozpuszczonego masła

Zmiksowac razem i wyłożyć dno tortownicy czy też jak u mnie na talerzu w obręczy i do lodówki.

Masa:
40 dag tłustego sera
ok. 110 g drobnego cukru
50 g miekkiego masła (zapomniałam dodać:), niewiele to zmienilo, więc teoretycznie mozna pominąć)
ekstrakt z wanilii
kilka truskawek do przełożenia
170 ml śmietany 30 lub 36 % i 3 łyżki cukru pudru do tego

Utrzeć ser z cuktrem i masłem, dodac wanilię, ubita smietane i delikatnie wymieszać. Przełozyć 2/3 masy na spó, poukładac na tym plasterki truskawek i rozłożyc reszte masy. Włożyc do lodówki

Przygotowac górę:

pół galaretki truskawkowej (tyle akurat mialam:)
truskawki do dekoracji
Zrobić galaretkę w 2/3 szklanki wody . Ozdobić góre owocami i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia a najlepiej na całą noc.




2 komentarze:

  1. Tez uwielbiam, moja mamcia nam zawsze taki robila. Ale skad truskawki o tej porze roku? Chyba jeszcze za wczesnie?

    OdpowiedzUsuń